НАЧАЛО |КОНТАКТИ |КАРТА НА САЙТА |НОВОТО В САЙТА
  
Начало » Общински дейности » Екология » Световен ден на Земята
 
22 АПРИЛ — Световен ден на Земята


22 АПРИЛ - Световен ден на ЗемятаЕжегодно на 22 април в много страни на света се отбелязва деня на Земята. Традицията произлиза от 40-те години на XIX век, когато нейният основател Дж. Стърлинг Мортън пристига със семейството си в щата Небраска. На новото място те видели безкрайна прерия със самотни дървета, които трябвало да бъдат използвани за строежа на новите домове.

Мортън и жена му започнали да засаждат дървета и организират кампания с призовавайки съгражданите си да последват примера им. Като станал секретар на териториите на Небраска, през 1872 г. Мортън предложил да се чества ден, който жителите на щата да посветят на озеленяване. И в първия Ден на Дървото били посадени милиони дървета.

През 1882 година Небраска обявила Деня на Дървото за официален празник на щата, който да се отбелязва на 22 април - рожденият ден на Дж. Мортън.

От 1970 година по инициатива на Хейлърд Нелсън, сенатор от щата Уисконсин, Денят на Дървото получил ново название - Ден на Земята. Двадесет милиона души взели участие в честването на първия Ден на Земята, призовавайки властите да решат екологичните проблеми. Това събитие повлияло на политическия живот на страната и сложило начало на масово екологично движение, което се стремяло да промени начина на употребяване на природните ресурси и промишлените технологии.

През 1970 г. бил приет закон за чистотата на въздуха, а след една година в САЩ била основана Агенция за опазване на околната среда, която да гарантира спазването на този закон. Три години по-късно в САЩ били приети основните законодателни актове, свързани с чистотата на водата и опазване на изчезващите видове.

През 1989 година от сонда край брега на южно-калифорнийския курортен град Санта-Барбара се излели милиони тонове нефт. Смъртоносният слой, убиващ всичко живо, покрил огромни пространства от плажа и океанските води.

За ликвидиране на последствията от това екологично бедствие взели участие всички жители на града и много доброволци от други части на Америка. Това страшно бедствие събудило съзнанието на хората и те решили да посветят един ден в годината за защита на бедстващата планета.

Известният американски учен-еколог професор Денис Хейс се обърнал към американската и световната общественост с призив от 1990 г. 22 април да се отбелязва като “Световен Ден на Земята” и през този ден всички да дадат своя принос за озеленяването и благоустройството на родната планета: 200 милиона души от 141 страни взели участие в празника като провели множество акции в защита на природата. Една от тях: международна експедиция от алпинисти от Китай, Съветския съюз и САЩ провела изкачване на Еверест, събирайки 2 тона боклук, останал от предишни експедиции.

От тогава Денят на Земята се отбелязва в целия свят с ярки, запомнящи се акции и масови мероприятия в защита на околната среда. Така, през 1999 г. белгийската група BBL устроила демонстрация и шествие в защита на природата. В нея взели участие 10 хиляди човека. Друга организация - Корейската федерация на природозащитните движения, привлякла 15 хиляди жители на Сеул да участват в акцията «Ден без автомобили», като спират движението на автомобили по улиците на града. По-късно подобни акции са провеждат по целия свят.

Денят на Земята-2000 станал още по-грандиозно събитие като продължило пътя към важни преобразования на местно, национално и международно равнище. През 2000 година за тема на мероприятията, проведени в рамките на Деня на Земята, била избрана екологично честата енергия, за да се обърне внимание на необходимостта от промени в производствата и потреблението на енергия. Повече от 4000 организации в 170 страни участвали в акциите, посветени на Деня на Земята.

Екологичният фонд Голдман (Сан-Франциско) връчва в Деня на Земята международна премия за “мъже и жени, надарени с богато въображение и мъжество, а също така и готови да поемат върху себе си риск за спасяване на околната среда”. Ежегодно от 1989 година премията се присъжда на 6-7 души от целия свят - по един представител от всеки континент.

Обичайно Денят на Земята се празнува на 22 април. Но на някои места се отбелязват също и Седмица на Земята или Месец на Земята. Денят на Земята често се отбелязва преди или след 22 април. Като Ден на Земята се чества и 21 март - денят на пролетното равноденствие, или 5 юни - Световния ден на околната среда. В действителност всеки ден трябва да бъде Ден на Земята!Денят на Земята - това не трябва да е еднодневно събитие, а трябва да действа през цялата година!
Помни, един ден - не е достатъчен!
Община Сливен - справка за задължения и плащания

Профил на купувача

Уведомления за инвестиционно предложение

Късноантична и средновековна крепост Туида - гр. Сливен

Инфо Туризъм Сливен

Пътеводител на Сливен

ОП 'Околна среда 2007-2013 г.'

Областен информационен център - Сливен

Община – приятел на детето

 
Последна актуализация: 16.04.2007 г. webmaster