НАЧАЛО |КОНТАКТИ |КАРТА НА САЙТА |НОВОТО В САЙТА
 
Пресслужба на община Сливен - Старият бряст беше инжектиран за трети път срещу холандската болест


ПРЕССЛУЖБА НА ОБЩИНА СЛИВЕН
Адрес: Бул."Цар Освободител" 1
Тел.: 044/ 61 11 49факс: 044/ 66 23 50
За контакти: Връзки с общественосттаEmail: press@sliven.bg
Източник: www.sliven.bg. Позоваването на източника е задължително.


Старият бряст беше инжектиран за трети път срещу холандската болестДнес Стария бряст бе инжектиран за трети път с фунгицид срещу заболяването трахеомикоза или т.нар.холандска болест. Препаратът има и профилактично действие. Това направиха Стефан Мирчев, фитопатолог от Лесотехническия университет в София и Рашид Рашид, представител на фирма "Фортис Фасилити", с която общината има сключен договор за лечение на дървото. Двамата в рамките на три години полагаха грижи за Стария бряст в Сливен. През това време те поставиха диагноза и предприеха лечение на вековното дърво – един от символите на града.

„Днес е финалът на лечението. В центъра на нашето внимание беше една болест, пренесена от Холандия в Европа и Северна Америка, която е фатална за него. Досега дървото е инжектирано двукратно - през април и юли миналата година. Днес ще бъде последното трето третиране, за да сме спокойни, че тази болест занапред няма да застрашава Стария бряст, посочи доц. Мирчев.

Според доцент Стефан Мирчев ползите от лечението и укрепването на дървото са вече налице, но са необходими постоянни грижи за него. Необходимо е също да се осигурят подпори непосредствено под здравата западна част на дървото. Експертите са направили доклад за състоянието и препоръки за по-нататъшно опазване на вековния бряст. „И ние, и общината полагахме усилия, за да живее Стария бряст. Ще живее, но колко дълго зависи от нашите грижи за него. Голяма отговорност е да си лекар на столетник”, каза още Мирчев.

06.06.2017г.

 

 

 

 


Снимки

 

Община Сливен - справка за задължения и плащания

Профил на купувача

ОБЩИНСКО ПРЕДПРИЯТИЕ 'ГРАДСКА МОБИЛНОСТ' - СЛИВЕН

Открита трудова борса - Сливен

Прием в първи клас Община Сливен

Прием в детските заведения Община Сливен

Уведомления за инвестиционно предложение

Аз обичам България

Късноантична и средновековна крепост Туида - гр. Сливен

Инфо Туризъм Сливен

Пътеводител на Сливен

ОП 'Околна среда 2007-2013 г.'

Областен информационен център - Сливен

Община – приятел на детето

 
Последна актуализация: 06.06.2017 webmaster