НАЧАЛО |КОНТАКТИ |КАРТА НА САЙТА |НОВОТО В САЙТА
 
Пресслужба на община Сливен - В Сливен ще се честват 120 години от основаването на читалище „Христо Ботев – 1897”


ПРЕССЛУЖБА НА ОБЩИНА СЛИВЕН
Адрес: Бул."Цар Освободител" 1
Тел.: 044/ 61 11 49факс: 044/ 66 23 50
За контакти: Връзки с общественосттаEmail: press@sliven.bg
Източник: www.sliven.bg. Позоваването на източника е задължително.


В Сливен ще се честват 120 години от основаването на читалище „Христо Ботев – 1897”Читалище „Христо Ботев – 1897” тази година отбелязва 120 години от основаването на културната институция в града. На 8 юни от 18 часа ще се състои юбилеен гала-концерт в зала „Сливен”. В концерта ще участват всички самодейни колективи при читалището в кв. „Комлука” – група за стари градски песни „Нежни спомени” и фолклорна група с ръководител Петя Раденкова, танцова формация „Престиж - ръководител Пепа Христова, детски фолклорен състав „Славейче” – ръководител Петя Григорова. Гост на юбилея ще бъде племенникът на Христо Ботев – Боян Ботев, председател на общонародна фондация „Христо Ботев”.

„Задължение е да се работи в читалище с такава голяма история и традиции. Имаме библиотека с 16 000 тома литература. Получаваме много дарения от граждани. Ръководители на читалището са били изявени театрални и музикални дейци на града Георги Костичков, Стефан Киров, Мишо Тодоров. Читалището е било посещавано от изявени личности от цялата страна”, посочи секретарят на една от най-старите културни институции в Сливен Йовка Тодорова.

Програмата за юбилейното честване започна на 1 юни с лятна академия с тематична изложба на рисунки и рецитал по стихотворения, посветени на Ботев. На 2 юни в общинската зала „Май” беше открита фотоизложба и изложба на гоблени и пана, под наслов „Назад в историята”. В изложбата са показани архивни документи и снимки, почти от основаването на културната институция в града, запазили спомен за прочути хора и събития. Най-старата запазена снимка е от 1905 година. Гоблените са изработени от 5 самодейки и ръководители на читалището в кв. „Комлука”. На 5 юни се състоя среща с потомци на основатели и читалищни активисти. Част от програмата на честването на годишнината беше самостоятелният концерт на д-р Недялка Турсунлийска. Тя изпълни стари градски песни пред многобройна публика в заседателната зала на община Сливен.

07.06.2017г.

 


Снимки

 

Община Сливен - справка за задължения и плащания

Профил на купувача

ОБЩИНСКО ПРЕДПРИЯТИЕ 'ГРАДСКА МОБИЛНОСТ' - СЛИВЕН

Открита трудова борса - Сливен

Прием в първи клас Община Сливен

Прием в детските заведения Община Сливен

Уведомления за инвестиционно предложение

Аз обичам България

Късноантична и средновековна крепост Туида - гр. Сливен

Инфо Туризъм Сливен

Пътеводител на Сливен

ОП 'Околна среда 2007-2013 г.'

Областен информационен център - Сливен

Община – приятел на детето

 
Последна актуализация: 07.06.2017 webmaster