НАЧАЛО |КОНТАКТИ |КАРТА НА САЙТА |НОВОТО В САЙТА
 
Пресслужба на община Сливен - Общината ще положи усилия археологическите проучвания край Кермен да продължат


ПРЕССЛУЖБА НА ОБЩИНА СЛИВЕН
Адрес: Бул."Цар Освободител" 1
Тел.: 044/ 61 11 49факс: 044/ 66 23 50
За контакти: Връзки с общественосттаEmail: press@sliven.bg
Източник: www.sliven.bg. Позоваването на източника е задължително.


Общината ще положи усилия археологическите проучвания край Кермен да продължат„Община Сливен ще положи усилия археологическите проучвания край Кермен да продължат. Ние помагаме с каквото можем, но основното мнение дали да продължат трябва да бъде на Археологическия институт при Българската академия на науките и на Министерството на културата”. Това посочи при посещението си на разкопките днес кметът на Сливен Стефан Радев.

 

Седем експерти от Националния археологически институт към БАН, ръководени от доц.д-р Христо Попов - зам.-директор и екип от историческия музей в Сливен провеждат разкопки край град Кермен. В проучванията се включиха и 20 работници от близките населени места. Разкопките започнаха на 26 юли и ще продължат 20 работни дни. Министерството на културата са отпуснали 13 000 лева за проучванията. Община Сливен предостави жилище на екипа и работници по временната заетост.

 

Кметът Радев уточни, че в бюджета на общината тази година няма заложени средства във връзка с разкопките, а тепърва ще се работи в тази посока. „Първо теренът трябва да се проучи, да се разкрие научния потенциал, от там нататък е въпрос на преценка доколко може да се социализира това място и доколко би било атракция за туристи”, каза кметът на Сливен. Според Радев най-естественото място на откритите артефакти е да бъдат съхранявани в историческия музей в Сливен, като се използват законовите механизми за това.

 

„Музеят в Сливен има дългосрочна програма да продължава проучванията, съвместно с Археологическия институт към БАН. Най-важното е, че ние попълнихме бели петна в нашия район, получиха се впечатляващи резултати, които не допускахме, че може да се случат, посочи директорът на Регионалния исторически музей Николай Сираков, участник в експедицията.

 

Разкрити са раннохристиянска трикорабна базилика с дължина над 30 метра и вила от римския период, също така 18 гроба, но според доц. Христо Попов, може да се очаква погребенията да надхвърлят 300. Според доц. Попов, най-вероятно базиликата е била построена в средата на 4 век след Христа и е една от най-ранните църкви в района, по-стара и по-голяма от църквите на Кабиле и Туида.

 

При разкопките е разкрита вила, с представителна жилищна част с 13-14 помещения, стопански помещения, складове за зърно, голям двор и други помощни постройки.

 

Историците имат готовност за консервират за един-два сезона откритите базилика и вила. Те се надяват да се намери възможност проучванията да продължат и догодина.


Снимки

 

Община Сливен - справка за задължения и плащания

Профил на купувача

ОБЩИНСКО ПРЕДПРИЯТИЕ 'ГРАДСКА МОБИЛНОСТ' - СЛИВЕН

Открита трудова борса - Сливен

Прием в първи клас Община Сливен

Прием в детските заведения Община Сливен

Уведомления за инвестиционно предложение

Аз обичам България

Късноантична и средновековна крепост Туида - гр. Сливен

Инфо Туризъм Сливен

Пътеводител на Сливен

ОП 'Околна среда 2007-2013 г.'

Областен информационен център - Сливен

Община – приятел на детето

 
Последна актуализация: 11.08.2017 webmaster